Родителите и учителите на малките ученици да се стягат за още

...
Родителите и учителите на малките ученици да се стягат за още
Коментари Харесай

Директори не очакват отваряне на училищата от понеделник

Родителите и учителите на дребните ученици да се стягат за още една седмица отдалечено образование. Идеята на управляващите да върнат децата от 1-4 клас в училище още другата седмица, по опция вторник-сряда, съвсем сигурно няма да се реализира в желания срок, излиза наяве от изявления на разнообразни фактори в системата. Причината е не единствено неналичието на направен логаритъм, по който да става тестването на учениците два пъти в седмицата - нужното условие за възобновяване на присъственото образование в общините в мрачно алена зона, само че и неналичието към момента на определен снабдител на щадящи проби. 

" Имаме предпочитание да осъществим упованията на родителите и да върнем децата от 1 до 4 клас другата седмица, само че това ще се случи при определни условия - обезпечаването на безусловно безвредна среда в учебно заведение ", посочи пред зам.-просветният министър Мария Гайдарова. По думите й за задачата ще се употребява европейския опит с тестване 2 пъти на учениците и въвеждане на зелен сертификат за учителите, за които обаче има опция той да бъде сменен и с двуседмично тестване.  " Чакаме да завърши публичната поръчка, към момента не знаем кои ще са тестванията, какви ще са характеристиките им, за да създадем осведомителната акция, да осигурим логистиката, доставянето и така нататък ", разяснява Гайдарова. Въпросната, а крайният период за подаване на офертите е петък.

Зам.-министърът не се ангажира с съответен период за връщане на децата в клас поради другите незнайни все още, включително и дали публичната поръчка няма да се апелира. Недвусмислено обаче даде да се разбере, че това надали ще се случи идната седмица. " За мен рационалният период за връщане на децата от 1 до 4 клас не е идната седмица ", безапелационна бе тя.

Междувременно работна група в МОН разисква другите варианти за тестване на учениците. Тя би трябвало да създаде явен логаритъм за приложение на мярката с конкретни отговорности - кой да тества децата - родители, учители или медицински сестри, в класните стаи или в други пространства, както и по какъв начин тъкмо ще се вършат тестванията, които би трябвало да са със слюнка - все въпроси, които провокираха голямо напрежение измежду родители, учители и възпитаници. Заради неяснотите доста, защото не са лаборанти.

" В по-голям безпорядък не сме били. Паниката е голяма - родителите нямат информация, учителите не знаят по какъв начин тъкмо да тестват, никой от нас не е виждал тестванията ", разяснява шефът на 119-то учебно заведение и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов пред " Сега ". Според него, с цел да не се напряга обстановката повече, МОН би трябвало ясно да каже, че присъственото образование за най-малките може да се възвърне най-рано след 8 ноември. 

" Не е допустимо връщане в клас другата седмица ", счита и доктор Юлиян Петров, ръководител на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ".

 

Разминаване

При съобщаване на новината за тестване на учениците като мярка за връщане в клас на учениците здравният министър Стойчо Кацаров уточни, че в случай че пробата на дете се окаже позитивен, то ще бъде карантинирано, само че не цялата му паралелка. От Националната мрежа на децата също тогава разясниха, че по този метод ще се избегне верижното затваряне на паралелки, в които множеството възпитаници за здрави. Днес обаче зам.-министър Гайдарова не даде безапелационен отговор на въпроса по този начин ли ще се работи в бъдеще. " Ако тестванията се вършат в класната стая, децата са в контакт и дете се окаже позитивно, по протокол трябва да се карантинира паралелката ", съобщи тя.

 

Анкети

Просветното министерство е пуснало анкета измежду шефовете дали имат подготвеност да възстановят присъственото образование при новите условия - с тестване на учениците. Те от своя страна, пратиха сходни анкети и на родителите. На доста места обаче бяха дадени прекомерно къси периоди - да вземем за пример от през днешния ден за на следващия ден, заради което не всички съумяха да се включат. В някои учебни заведения всеобщо родителите са дали единодушие за тестване на децата им.

 

Онлайн

В момента 30% от общините у нас са минали на отдалечено образование, като там има ротация. Не е ясно какъв брой тъкмо са общините като София, в които всички възпитаници са минали в електронна среда на образование поради прекосяване на прага от 750 заболели на 100 хиляди души. 2.4% от учителите все още са в карантина, заяви още Гайдарова.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР